новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Контракс и Банка ДСК въвеждат екологична програма


Владимир ВЛАДКОВ
 
За рециклиране на над 200 м3 употребени тонер касети ще бъде използвана технологична линия в унгарския град Дебрецен
Инициатива за безотпадъчна банкова администрация, чиято основна цел е опазване на околната среда, обявиха по време на БАИТ Експо 2008 Банка ДСК и Контракс. На практика споразумението между финансовата институция и системния интегратор предвижда събиране на всички тонер и мастилени касети от печатащите устройства във всички клонове на банката и тяхното рециклиране в Унгария, където е изградена специална технологична линия.
„В Банка ДСК отдавна се стремим да въведем безотпадъчна банкова администрация, заяви Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК. - Всички наши обновени клонове са изградени според визията на унгарската OTP Груп с енергоспестявaщи фасади, а в цялата клонова мрежа на банката се ползват енергоспестяващи крушки.“ Според изчисленията на специалистите за 1 година банката генерира над 200 куб. м отпадъци, или около 20 камиона с изразходвани касети от лентови и матрични принтери, лазерни принтери и копирни машини. „Тези отпадъци съдържат опасни химически вещества, които Контракс ще събере и изпрати за преработка и повторна употреба на суровините“, допълни Маринова.
Според Йордан Йорданов, управител на Контракс, отдавна екологията не е маркетинг трик, а е бизнес, както и стъпка за оцеляване в бъдещето. „ИТ е навсякъде и системите в целия свят харчат милиони мегавати енергия, а само „заспиването“ на компютрите пести много енергия. За опазване на околната среда се грижат редица нововъведения като електронен архив, е-банкиране, отдалечена работа, видеоконференции“, допълни Йорданов. Преди година Контракс е спечелила търг за аутсорсинг на всички печатни дейности на Банка ДСК (включително поддръжка и сервизно обслужване на всички принтери и копири). „Видяхме какви количества тонер касети остават всеки месец, заяви Йорданов. - Доскоро здравите касети (които са под 10% от употребените) се взимаха от малки фирми от боклука, които ги пълнеха с лошокачествен тонер, а той съдържа тежки оловни частици. Всички тези операции много замърсяват околната среда“, добави шефът на Контракс.
След въвеждане на екологичните закони изхвърлянето е забранено, а продуктовите такси за внос на електронна техника могат да бъдат намалени при рециклиране. „Единодушно с г-жа Маринова решихме и съставихме план за 100% рециклиране на използваните касети“, добави Йорданов.
В началото на 2008 г. Контракс регистрира съвместно дружество с унгарска фирма, като целият използван материал (със съответните разрешителни) се изнася в Унгария, където в град Дебрецен е създадена фабрика, използваща патентовани технологии за рециклиране на касетите. Чрез нея се постига отделяне на пластмасата и метала, а тонерът се разгражда, като тежките оловни елементи се премахват, а градивните частици се превръщат в брикети. Трябва да се отбележи, че празните касети се събират от клиентите безвъзмездно, като Контракс използва специалистите по поддръжка на печатната техника, а не създава отделно звено за целта. След това касетите се поставят на специални палети и се съхраняват в специализирани складове до техния износ в Унгария.
„Когато имаме достатъчно материал, ще създадем такава линия и в България“, заяви Йорданов. За да стане това обаче, е необходима и промяна в законодателството,което да не третира по еднакъв начин тонер касетите и електронния скраб. По технологията ще бъдат рециклирани тонер касети, мастилници (от мастиленоструйни принтери), както и карбонови ленти за матрични, лентови и други печатащи устройства.
„Съвместната ни инициатива с Контракс се стреми да даде добър пример и на другите организации. Аз вярвам, че банките ще възприемат този екологичен подход, както и редица други ведомства, ползващи много печатни устройства. Колегите от банковата сфера с радост ще „се отърват“ от тези опасни консумативи, заяви Виолина Маринова, която е и председател на УС на Асоциацията на банките в България. - В банката се стремим да оптимизираме всички бизнес процеси, така че да намалим използването на ресурсите, вкл. на хартия. Например въведеното Интернет банкиране пести не само хартия, но и време на клиентите ни, освен това е много по-удобно за тях. Подобрихме процесите, транзакциите, за 4 г. много напреднахме, станахме по-модерни и като ИТ, и като обслужване. Не случайно бяхме избрани за най-ефективната банка у нас, както и в рамките на OTP Груп“, каза още Маринова.
Банката вече има изграден контакт център, ползва видеоконферентни връзки, процесите са оптимизирани за минимална употреба на хартия. „Подготвили сме също виртуализиране на сървърите, двустранен печат, софтуерни технологии за пестене на енергия, внедряване на енергоефективни печатащи устройства“, допълни шефката на Банка ДСК.
Според Йордан Йорданов, политиката на Контракс е в съзвучие с екологичното мото на БАИТ Експо 2008.
„На практика в генезиса на нашата компания и мотивацията на служителите е залегнал природосъобразният начин на живот, със собствен труд поддържаме „Алеята на Контракс“ в Южния парк, каза Йорданов. - Ще ползваме патентования унгарски опит и ще притискаме администрацията да въведе такива порядки. Дори всяка банка да ползва подобни технологии, това не е достатъчно. Областните и общинските администрации в страната са хиляди, но и ИТ фирмите трябва да проявят активност, за да съберем този опасен отпадък“, допълни шефът на Контракс.
Той добави, че на щанда на фирмата на БАИТ Експо са представени и клиент/сървърни решения, към които Банка ДСК също проявява сериозен интерес. Освен многократно по-малко енергия (около 5 W), тези решения осигуряват олекотяване на процеси по поддръжка, администриране, защита и обновяване на приложенията, каза още Йорданов.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon