новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Банковите лихви са ниски, но хората се страхуват от кризата

Фирмите и гражданите нямат интерес към тегленето на кредити, въпреки че банките предлагат в момента много продукти на кредитния пазар с лихви, равни и дори по-ниски от тези преди кризата, заяви в интервю за БТА банкерът Виолина Маринова - главен изпълнителен директор на Банка ДСК.
 
"Банковата система е стабилна, сигурно ви е омръзнало да го чувате, но е така - тя притежава висока капиталова адекватност, добра ликвидност. Засега няма особен ръст при кредитната дейност, както в гражданския портфейл, така и в корпоративния. При корпоративните кредити се наблюдава по-висок нетен ръст от четири процента, което е добре в условията на криза", посочи Маринова.
 
Според Маринова фирмите имат притеснения за бъдещето и не теглят кредити, защото нямат представа как ще реализират проектите си.
 
"В гражданския сегмент ръстът на кредитите е по-малък, защото от една страна банките трябва да преодолеят амортизацията на портфейла, а от друга - няма вече интерес към жилищния и ипотечния портфейл. Хората са по-предпазливи и купуват само, ако наистина им е необходимо жилище и имат финансова възможност да поемат това задължение. Преди кризата се наблюдаваше теглене на кредити и за спекулативни цели - за придобиване на няколко жилища с цел печалба в бъдеще, което не се случи. В момента тези хора изпитват затруднения. Цената на жилищните имоти спадна значително и в момента стойността на кредита е по-висока, отколкото е обезпечението".

Гражданите пък се опасяват от безработица и загуба на доходи, коментира банкерът. Намалял е и относителният размер на теглените кредити като при ипотечните. Това се дължи на падането на цените на имотите, което прави този тип инвестиция неизгодна. При фирмените кредити определящ е страхът от кризата, счита Маринова.
 
В момента и при кредити, и при депозити лихвите са паднали и са достигнали оптимални за настоящата пазарна ситуация нива, смята тя.

Банките са стабилни и достатъчно добре регулирани, административни мерки няма как да доведат до понижение на лихвените нива, категорична е Маринова.
 
"Това, което се предлагаше - референтен лихвен процент, обвързан с Euribor, Sofibor или Libor няма да доведе до спад на лихвите, защото тези индекси са доста манипулируеми и цената на кредита не би могла да се определи точно. Освен това и в момента има банки, които използват пазарен индекс – например Euribor, но техните лихви са дори по-високи с около процент".
 
Предстои приемането на европейска директива за ипотечните заеми. Това обаче не означава, че ще бъдат премахнати таксите за предсрочно погасяване на заеми, а просто ще бъдат
регламентирани спрямо сроковете на съответните кредитни продукти, обясни Маринова.
 
Тя прогнозира, че тенденцията на увеличаване на депозитите в банките ще продължи, въпреки по-ниските лихви, защото и потреблението е намаляло и хората не правят инвестиции.
 
Маринова прогнозира, че през 2012 г. икономическият растеж да е по-нисък от заложения в макрорамката от правителството, като излизането на страната от кризата да ще е продължителен и постепенен процес.
 
"За ръст по кредитирането трябва да има ръст в икономиката. В макрорамката е заложен ръст от 2,6 процента на БВП, но аз не очаквам повече от 1 процент ръст".
 
В Западна Европа все още не се забелязва някакъв значителен растеж на БВП, ние сме отворена икономика и се влияем от европейската икономика. Миналата година, след задълбочаването на дълговата криза, ръстът на износа на България започна да се забавя, а по статистически данни за януари е даже има спад, аргументира опасенията си за развитието на икономиката Маринова.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon