новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Кадрови рокади на върха в ДСК

Кадрови рокади в двете най-важни направления на бизнеса на Банка ДСК са сред най-обсъжданите теми в кредитната институция през последните седмици. Вчера от пресцентъра на ДСК пуснаха и официално съобщение, което потвърждава твърдението, че Георги Желев, който досега беше член на управителния съвет, изпълнителен директор на Банка ДСК и шеф на направление „Банкиране на дребно" е бил освободен. Официално той напуска поста си от 1 май, но Желев се води в болнични отдавна. На негово място е била назначена досегашната шефка на „Корпоративно банкиране" Диана Митева.
На стола на Митева пък сяда прокуристът Николай Борисов, който сега управлява софийския корпоративен център на ДСК. От банката не пожелаха да коментират конкретните причини, довели до тази сериозна въртележка в постовете, каквато по принцип е рядко явление в банковата практика.
В йерархичната структура на ДСК Желев ръководеше звеното, което се води за най-важно за институцията - кредитирането на населението. В последните години обаче банката позагуби доста от пазарния си дял при финансиране-
то на гражданите. Според стратегията на собственика - унгарската ОТП, през 2008 г. в областта на дребното банкиране ДСК трябва да има дял от 43.8%. Към края на 2005 г. обаче той е едва 38% при 57% по време на приватизацията й през 2003 г. От ОТП тогава обявиха, че са готови да „преглътнат" спад от 2 пункта на година, или сега този дял би трябвало да бъде поне 50%. В ипотечното финансиране ДСК е загубила над 9 процентни пункта от позициите си в рамките само на година и половина. Към края на 2005 г. банката държи дял от 29.3% при 38.54% 18 месеца по-рано. Само в рамките на периода октомври - декември ДСК се е простила с 1.7% от пазарните си позиции. Не е ясно обаче дали това е довело до освобождаването на Желев от ключовата му позиция в ДСК. Скрити остават и причините за решението Диана Митева да поеме ритейла, след като досега се занимаваше с корпоративните клиенти. Веднага след като купиха ДСК, от ОТП обявиха намеренинето си в корпоративния сектор да имат поне 8-10% към 2008 г. В края на 2005 г. този дял е 5.5%. За около две години и половина след приватизацията ДСК прибави към позицията си сред фирмите 1.6 процентни пункта.

Автор: Борислав ЙОРДАНОВ
 

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon