новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Резултати на Банкова група ОТП за 2023 г.

Консолидираната печалба на Банкова група ОТП достига 2.6 млрд. евро, увеличавайки се почти три пъти спрямо 2022 г., в резултат на което възвръщаемостта на капитала (ROE) е 27.2% и се подобрява с 16 пп за същия период.

Размерът на корекциите отчитат сериозен спад през 2023 г. и са в размер на 47 млн. евро спрямо 643 млн. евро за 2022 г. Тези корекции намалиха размера на печалбата за 2022 г. и бяха свързани с руско-украинската война, като на практика изчезнаха или бяха значително намалени през 2023 г. Обезценката на руските държавни облигации значително намалява своя размер, заедно с това допълнителната заделена експозиция, свързана с корпоративния данък в Унгария също намалява с близо 1/3 спрямо 2022 г. Таванът на лихвените проценти остава със своя отрицателен принос към печалбата като освен в Унгария, Сърбия също въвежда мярката през третото тримесечие на 2023 г. Единствената корекция, която положително допринася към финансовия резултат, е ефектът от придобитите дъщерни дружества в Узбекистан и Словения.

Всички дъщерни дружества в Банкова група ОТП отчитат положителен финансов резултат през 2023 г. като единствено Ipoteka Bank в Узбекистан отчита негативен резултат. Почти всички дъщерни дружества демонстрират завидни подобрения в своите финансови резултати като дъщерното дружество в България (Банка ДСК) надвишава половин милиард евро (529 млн. евро). В същото това време дъщерното дружество в Словения отчита  337 млн. евро печалба, като включва финансовия резултат на придобитото дружество (NKBM) само за 11-те месеца на 2023 г. Ipoteka Bank в Узбекистан отчита 57 млн. евро загуба през втората половина на 2023 г. поради значителни разходи за кредитна обезценка.

Като цяло завидните финансови резултати на Банкова група ОТП през 2023 г. се дължат на 45% увеличение на оперативната печалба, подкрепени от сериозния спад на разходите за обезценка (-78%). Общите приходи се увеличават на годишна база с 34% основно поради ръст на лихвените приходи (+33%) и приходите от такси и комисиони (+20%). Приходите от други дейности също се увеличават със 73%. Коригирани с двете придобити дъщерни дружества, оперативната печалба се увеличава с 37%, общите приходи с 28%, лихвените приходи с 25% и приходите от такси и комисиони – с 15%.

Консолидираният годишен лихвен спред се подобрява с 0.4 пп спрямо година назад, достигайки 3.93%.

Сумата на годишните текущи разходи се увеличават с 22%, като макар и намаляваща, все още високата инфлация продължава да оказва негативно влияние върху всички разходни пера.

Сумата на консолидираните разходи за обезценка са в размер на 101 млн. евро, което се равнява на по-малко от ¼ от общите разходи за обезценка за цялата 2022 г., а при изключване на ефекта от придобиванията - тогава разходите за обезценка дори отчитат положителна стойност в размер на 52 млн. евро. Годишният процент на разходите за обезценка възлиза на 0.16% от общия кредитен портфейл (-0.6 пп на годишна база), който е свързан основно с обезценката в дъщерното дружество в Узбекистан.

Консолидираната печалба (след данъчно облагане) на Банкова група ОТП за четвъртото тримесечие на 2023 г. е в размер на 347 млн. евро, намалявайки на тримесечна база с 53% основно поради продажбата на румънското дъщерно дружество, по-ниската оперативна печалба и увеличени разходи за обезценка, свързани с дружеството в Узбекистан.

Общите приходи за четвъртото тримесечие на 2023 г. се увеличават спрямо предходното тримесечие с 4% като приходите от лихви се подобряват с 11%, докато приходите от такси и комисиони – с 6%. Тримесечният ръст от 113 млн. евро в приходите от лихви са основно от ОТП Унгария (+81 млн. евро) и Румъния (+21 млн. евро). Динамиката на приходите от такси и комисиони за последното тримесечие на 2023 г. се формира от сезонност, в рамките на която значителен принос отчита OTP Fund Management. Другите нелихвени приходи намаляват с 28% на тримесечна база, като част от спада е компенсиран от приходите от лихви.

Консолидираният тримесечен лихвен спред се подобрява с 0.3 пп спрямо тримесечие назад, достигайки 4.26%.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. консолидираната печалба (след данъчно облагане) се коригира с 255 млн. евро по линия на отрицателния принос на корекциите, част от които са:

  • 209 млн. евро ефект от придобивания и продажба на дъщерни дружества като основен негативен ефект е по линия на продажбата на румънското дъщерно дружество. Цената на продажба е по-ниска от нетната стойност на активите на дружеството, в резултат на което се отчита отрицателно въздействие върху финансовия резултат на консолидирано ниво в размер на 156 млн. евро. Също така, разходите по интеграция на придобитите дъщерни дружества в Словения, Албания и Узбекистан допринасят към цялостния негативен ефект;
  • 22 млн. евро ефект, свързан с въведените тавани по лихвите по ипотечни и МСП кредити както в Унгария, така и в Сърбия;
  • 9 млн. евро ефект, свързан със сторнирани предишни осчетоводени инвестиционни обезценки в Унгария и извън страната дъщерни дружества;
  • 7 млн. евро разходи за обезценка на финансови активи, собственост на Банка ДСК.

Печалбата (консолидирана, коригирана, след данъчно облагане) на Банкова група ОТП за четвъртото тримесечие достига 602 млн. евро (-25% на тримесечна база), докато годишната отчита ръст от 70% и е в размер на 2.6 млрд. евро. Приносът на чуждестранните дъщерни дружества е 64% от общата печалба. През четвъртото тримесечие възвръщаемостта на капитала (ROE) е 22.5%, докато за цялата 2023 г. достига 27.7% (+9 пп на годишна база).

Тримесечните резултати се сформират от плавното покачване на общите приходи, сезонно по-високите текущи разходи и увеличени разходи за обезценка. Въпреки по-ниската печалба (преди данъчно облагане) с 15% на тримесечна база, през четвъртото тримесечие на 2023 г. тежестта на корпоративния данък скача в резултат на повишаване ставката на корпоративния данък в Украйна от 18% на 50% за цялата 2023 г.

Консолидираната оперативна печалба през четвъртото тримесечие намалява с 6% на тримесечна база, тъй като увеличението на оперативните разходи значително изпреварват динамиката на приходите.

Тримесечните оперативни разходи се увеличават на тримесечна база с 20% основно поради увеличение в разходите за персонал (плащания на бонуси в края на годината), ИТ и маркетинг. Консолидираното съотношение „разходи/приходи“ през четвъртото тримесечие скача на 45.3% (+6 пп спрямо третото тримесечие).

Качеството на кредитния портфейл продължава да отчита стабилност, характеризирайки се с устойчиви индикатори, оценяващи качеството. Съотношението на необслужвани кредити (Фаза 3 и според МСФО) съставлява 4.3% от брутната стойност на кредитите в края на 2023 г., оставяйки на същото ниво спрямо тримесечие назад и намалявайки на годишна база с 0.6 пп. Съотношението се подобрява във всички дружества на тримесечна база като единствено в Ipoteka Bank се влошава и достига нива от 11.9%. В същото това време дъщерните дружества в Украйна и Русия отчитат подобрение на показателя спрямо предходното тримесечие. Съотношението на покритие (Фаза 3) е близо до 61% в края на 2023 г.

Консолидираните разходи за обезценка през четвъртото тримесечие са в размер на 93 млн. евро спрямо 8 млн. евро през третото тримесечие. В това число, разходите за обезценка на кредитни експозиции възлизат на 77 млн. евро за четвъртото тримесечие, докато за цялата 2023 г. са 91 млн. евро. (2022 г.: 354 млн. евро).

През четвъртото тримесечие всички дружества в Банкова група ОТП отчитат положителен финансов резултат, с изключение на Merkantil Group и Ipoteka Bank. При индивидуалното представяне на дружествата, унгарският Fund Management отчита удвояване на финансовия си резултат в края на годината основно поради осчетоводяване на голям по размер такси в последното тримесечие на годината.

Обслужваните (Фаза 1+2) кредитни експозиции на консолидирано ниво се увеличават на тримесечна база с 1% (+767 млн. евро), като в номинално изражение надвишават 56 млрд. евро. През 2023 г. кредитният портфейл расте органично с 6%.

При индивидуалното представяне, с най-висок годишен ръст на кредитния портфейл демонстрират дъщерните дружества в Русия (+26%), България (+20%) и Хърватия (+8). В обратна посока, с най-голям спад на портфейла отчита украинското дружество (-22%). Отчитайки само тримесечната динамика, дружествата в Русия, България и Черна гора увеличават портфейлите си с 9%, 4% и 3%, респективно. Въпреки спада на БВП в Унгария, ОТП Унгария отчита ръст на кредитния портфейл за годината с 3% (+1% на тримесечна база).

Представяйки тримесечния ръст на кредитите по основни сегменти, потребителските кредити отчитат ръст от 5%, докато жилищните кредити увеличават своя размер с 3%. Тримесечната стагнация на корпоративния портфейл се обяснява с миграция от обслужвани в необслужвани (Фаза 3) кредити в Ipoteka Bank. Кредитите на МСП също намаляват своя обем със 7% на тримесечна база.

Общите депозити на консолидирано ниво растат с 3% на тримесечна база и в номинално изражение доближават 77 млрд. евро. Депозитите на домакинства се увеличават с 3% на тримесечна база, докато корпоративните и МСП депозити – с 4% и 5%, респективно. За същия период, дружествата в Узбекистан, Русия и Румъния отчитат най-голям тримесечен ръст на депозитите с 16%, 16% и 11%, респективно, докато в Унгария се отчита спад (въпреки ръста на депозитите на домакинства с 2%).

Съотношението „кредити/депозити“ на консолидирано ниво незначително намалява до 72%, отчитайки тримесечен спад от 1 пп.

Коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред по МСФО към края на 2023 г. е 16.6% (+0.2 пп на тримесечна база) и е равен на коефициента на собствения капитал от първи ред. Нивото на капиталова адекватност на Банкова група ОТП за същия период се увеличава на 18.9%.

 

Бележка: В зависимост от изчислявания показател, валутният курс е както следва:

HUF/EUR (в края на периода): 383/1

HUF/EUR (среден): 382/1

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon