новини

Архив новини, стр. 44

  • Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК: От горещия стол


    ***
    - ДСК означава Държавна спестовна каса. Защо към настоящия момент все още абревиатурата се съдържа в името?
    - Промяната на наименованието на банката се извърши през 1998 г., когато тя все още беше държавна. Тогава бе приет Закон за преобразуване на ДСК в търговска банка. Проведохме конкурс за промяна на името на институцията и бе избрано сегашното. Абревиатурата не се чете обаче като Държавна спестовна каса.
    ***
    - Защо лихвите по кредитите нарастват?
    - Донякъде това е продиктувано от повишението на лихвените нива на международните пазари,
    но трябва да бъде отчетен и друг местен фактор - новите мерки на Българската народна банка за ограничаване на кредитирането.

    Прочети повече
  • Първи заеми в подкрепа на еврофондовете


    Новото дъщерно дружество на Банка ДСК - „ДСК Бул-Проджект", ще предоставя консултантски услуги и ще подпомага фирмите и общините в процеса на усвояване на средствата от европейските фондове. То ще оказва и подкрепа за осигуряване на банково финансиране на одобрени инвестиционни проекти на фирми - потенциални получатели на структурни фондове. За целта са разработени и 4 специални кредитни продукта, които ще улеснят процеса. „ДСК Бул-Проджект" изгражда и мрежата си от подизпълнители и партньори при разработването и изпълнението на проектите.

    Прочети повече
  • ИТ-шефът на „Банка ДСК" стана изпълнителен директор

    БНБ издаде на Мирослав Вичев сертификат, даващ му право да заема длъжността изпълнителен директор на „Банка ДСК". До момента четиридесет и три годишният Вичев бе член на управителният съвет на кредитната институция.
    Както и досега, той ще продължи да отговаря за информационните технологии на банката - сфера, която е от изключително важно значение за развитието и сигурността на финансовите операции на всяка една кредитна институция. Кариерата на Вичев от самото й начало е свързана с компютрите и банковия софтуер. След завършване на Техническия университет в София (през 1991-ва) той започва работа в отдел „Приложно програмно осигуряване" на Пощенска банка, като впоследствие става негов началник.

    Прочети повече
  • Рокади в Банка ДСК


    Мирослав Вичев е новият изп. директор на Банка ДСК. Той получи вчера сертификат за наличие на професионална квалификация и опит от подуправителя на БНБ, ръководещ "Банков надзор".

    Прочети повече
  • Наградиха шеф на Банка ДСК


    Изпълнителният директор на Банка ДСК Доротея Николова бе отличена с престижната унгарска награда Андраш Фай. Този приз й бе присъден за нейния принос в успешното функциониране на Група ДСК, за изготвянето на финансови анализи и отчети от най-високо качество. Носител на отличието преди две години стана и Виолина Маринова, председател на УС и гл. изп. директор на Банка ДСК. Тя получи наградата за своя изключителен принос и лично участие във финансовите успехи на Банка ДСК и за организационната и ръководна консолидация на банката. Същевременно от 14 ноември тази година членът на УС на кредитната институция Мирослав Вичев е и изпълнителен директор на банката като ръководител на направление IT и операции.

    Прочети повече
  • Ваня Радева, управител на „ДСК Бул-Проджект", пред в. „БАНКЕРЪ": Екзотичната идея може да направи бизнеса печеливш

    Светлана СТОИЛОВА
    Г-жо Радева, откъде произтича нуждата банките да участват в процеса на усвояване на средствата от европейските фондове?
    - В България имаше лоша практика при усвояване на средствата от пред-присъединителните фондове. Одобрени проекти не можеха да се реализират, защото хората нямаха пари, с които да финансират своето участие. Затова след присъединяването на България към Европейския съюз моделът на усвояване на средствата бе сменен. Сега парите от европейските фондове се превеждат на изпълнителите на проектите едва след като те бъдат изпълнени. Освен това трябва да споменем, че кандидатстващият трябва да вложи и собствени средства, тъй като парите от еврофондовете не покриват цялата инвестиция, която той е направил.

    Прочети повече
  • Банка ДСК с консултантско дружество за европари

    Банка ДСК създаде ново дъщерно дружество - "ДСК Бул-Проджект". То следва модела и ще използва опита на ОТП "Хунгаро Проджект" - специализирано дружество на едноличния собственик на Банка ДСК, унгарската финансова група ОТП.
    С помощта на финансовия ресурс на Банка ДСК дружеството ще предоставя консултантски услуги, което е предимство за бизнеса в България. Новосъздаденото дружество ще подпомага фирмите и общините в процеса на усвояване на средствата от европейските фондове. За целта се осигуряват висококвалифицирани консултации при разработване на необходимата документация, свързана с кандидатстването и оценката на бенефициентите и подкрепа за осигуряване на банково финансиране на одобрени инвестиционни проекти на фирми, получатели на структурни фондове.

    Прочети повече
  • Купуваме ваучери през банкомат


    Вече могат да се купуват ваучери за предплатени стартови пакети на мобилни оператори през банкомати на Банка ДСК, управлявана от Виолина Маринова. Разпечатката на ваучера, която се получава в търговските обекти, замества скречартите, издавани от мобилните оператори. След като търговецът пуснезаявка през ПОС устройството, клиентът може да зареди картата си с определена стойност. Системата има готовност в бъдеще да приема планираното от българските мобилни оператори зареждане с нефиксирани номинали, както и да обслужва постпейд сметки. Услугата дава възможност както за разплащане в брой, така и за плащане с дебитни и кредитни карти.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК: Кадрите са на фирмата, проблемите с тях - също

    ***
    Въпросите, които зададохме:
    1. Как убеждавате скептиците в ползата от HR в компанията?
    2. Гаранция ли е назначаването на добър HR мениджър, че проблемите с кадрите ще бъдат решени?
    3. Кой според вас е най-големият мит за HR-a?
    4. Как измервате здравето на компанията през нивото на текучеството? Какво е идеалното състояние на този показател?
    1. Сред големите и сериозни фирми в България вече все по-рядко се срещат скептици по отношение на ползата от умелото регулиране, развитие и усъвършенстване на човешките ресурси. Мисля, че не е нужно мениджърите на успешни компании да бъдат убеждавани колко важни са HR-ите за тях.

    Прочети повече
  • Продават ваучери през ПОС терминалите


    Разпечатки замества скреч-картите, които издават мобилните оператори
    Банка ДСК и Март-България разработиха проект за продажба на ваучери за предплатени стартови пакети на мобилни оператори през системата от ПОС терминали на Банката, разположени в търговски обекти в цялата страна.
    ПОС устройствата на Банка ДСК в търговски обекти имат допълнителна функционалност – разпечатване на ваучер. Разпечатката замества скреч-картите, които по принцип издават мобилните оператори.
    Търговецът пуска заявка през ПОС устройството, и клиентът може да зареди картата си за мобилен оператор с определена стойност. Системата има готовност в бъдеще да приема планираното от българските мобилни оператори зареждане с нефиксирани номинали, както и да обслужва постпейд сметки.

    Прочети повече
  • Трима с приза “Банкер на годината”


    Трима банкери бяха отличени с приза "Банкер на годината " от вестник "Банкеръ". Наградите грабнаха шефовете на Пощенска Банка ¬ Антъни Хасиотис, на Уникредит Булбанк ¬ Левон Хампарцумян и на Банка ДСК ¬ Виолина Маринова. Специалния приз "Сделка на годината" бе присъден на Цветелина Бориславова ¬ СИБанк.
    Церемонията по връчването на традиционните награди се състоя късно снощи в ресторанта на столичния хотел "Амбасадор", а от вестник "Банкеръ" запазиха в тайна отделните категории до редакционното приключване на броя. При инвестиционните посредници ¬ награда, която се връчва за втори път с приза "Управляващо дружество" бе отличен "Елана фонд мениджмънт", а с "Инвестиционен посредник" ¬ дружество "Карол".

    Прочети повече
  • Трима си поделят отличието "Банкер на годината"


    Трима банкери бяха отличени с приза "Банкер на годината" от вестник "Банкеръ". Наградите грабнаха шефът на Пощенска банка Антъни Хасиотис, шефът на УниКредит Булбанк и председател на Асоциацията на българските банки Левон Хампарцумян и директорката на Банка ДСК Виолина Маринова. Специалното отличие "Сделка на годината" бе присъдено на Цветелина Бориславова за продажбата на мажоритарния пакет от акциите на СИБанк на белгийската група КВС. Наградата за инвестиционни посредници, която се връчва за втора поредна година, грабна миналогодишният победител - дружеството "Карол". С приза "Управляващо дружество" пък бе отличен "Елана фонд мениджмънт", който спечели в същата категория и миналата година.

    Прочети повече
  • Банка ДСК и МАРТ с общ проект


    Банка ДСК и МАРТ-България стартираха проект за продажба на ваучери за предплатени пакети на мобилните оператори. Плащането става през системата от ПОС терминали на кредитната институция, които са разположени в търговски обекти в цялата страна. ПОС устройствата на Банка ДСК в търговски обекти имат допълнителна функционалност - разпечатване на ваучер. Разпечатката замества скреч картите, които по принцип издават мобилните оператори. Търговецът пуска заявка през ПОС устройството и клиентът може да зареди картата си за мобилен оператор с определена стойност.

    Прочети повече
  • Триумвират №1 сред банкерите


    Валерия СТОЙКОВА
    Трима банкери са номер 1 у нас, реши вестник "Банкеръ". Шефката на Банка ДСК Виолина Маринова, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, и Антъни Хасиотис, шеф на Пощенска банка, получиха престижните награди, които се присъждат ежегодно за Деня на банкера 6 декември. Виолина Маринова бе отличена заради доверието на клиентите и партньорите към трезора. Хасиотис бе награден за успешно интегриране и банков мениджмънт, но поради отсъствието му отличието взе изпълнителният директор Асен Ягодин. Наскоро УниКредит Булбанк пък беше определена за банка на годината на България от престижното световно финансово издание "The Banker".

    Прочети повече
  • “Банкер на годината”


    ***
    Главният изпълнителен директор на УникредитБулбанк Левон Хампарцумян (вдясно) стана “Банкер на годината” за успешното обединение на Булбанк, Ейч Ви Би Биохим и на Хеброс банк.
    ***
    Шефът на Банка ДСК Виолина Маринова получи приза от министър Петър Димитров. Наградата е за спечеленото доверие на клиентите и партньорите на банката.
    ***
    Шефът на Пощенска банка Антъни Хасиотис бе отличен за успешното й интегриране с ДЗИ Банк и динамичния мениджмънт. Призът получи колегата му Асен Ягодин.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова, председател на УС на „Банка ДСК": От банка на народа - банка на всички българи

    Г-жо Маринова, какво ви взеха и какво ви дадоха тридесет и шест години в „ДСК"?
    - Тази банка ми даде много. Известно е, че аз започнах работа в нея преди много години на една обикновена позиция. Предизвикателството пред мен бе много голямо. В тази професия обаче човек трябва постоянно да се развива и винаги има какво да научи. А е много важно човек да работи професията, която е избрал, от сърце и душа. В моя случай е така. Ето защо дори трудностите, които съм срещала през годините, не ме накараха да се откажа. Но аз дадох на тази кредитна институция много от живота си, най-хубавите си години. Какво ми взе банката? Тя ме лиши от възможността да видя как израстват децата ми, да бъда по-дълго с близките си.

    Прочети повече

Свържете се с екип „PR и комуникации”

chatbot icon