новини

Архив новини, стр. 80

  • Доротея Николова: Нужна е креативност в управлението на финансите

    Яна КОЛЕВА
    Доброто финансово управление на банка изисква познаване на пазара и оперативната среда, адекватна и стабилна визия относно следваната политика, рисков апетит, стратегически цели относно профила и мястото на институцията на пазара. Но най-вече е нужно дълбоко и обхватно познаване на цялата дейност не само от финансова гледна точка, а от всички аспекти, включващи продажбената дейност, развитието на продуктите и услугите, управлението и оценката на риска, правни и регулаторни аспекти, дори и публичните комуникации и управлението на репутацията и външната визия. Без тясното взаимодействие между всички тези аспекти с финансовата дейност не може да има добро управление на резултатите.

    Прочети повече
  • Новата архитектура за Интернет свързаност в Банка ДСК - поредна стъпка към дигиталната трансформация

    С реализацията на проекта финансовата институция осигурява условия за значително по-активно използване на дигиталните канали за взаимодействие с клиенти

    Прочети повече
  • Топ 10 на банките по активи

    Без промяна в участниците остава класацията на най-големите банки, подредени по размер на активите в края на 2014 г. в края на 2015 г. обидата капиталова адекватност на банковата система по данни на БНБ е над 22%, а коефициентът на ликвидни активи на банковата система (по Наредба 11 на БНБ) надвишава 36%. в края на 2015 г. активите на цялата банкова система достигат 87,5 млрд. лева, а общата печалба на системата е 898 млн. лв. Най-голяма по активи и печалба отново е УниКредит Булбанк, а второто място е за Банка ДСК. Интересен факт е, че активите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) са пo-големи от тези на Обединена българска банка (ОББ), но печалбата на ПИБ е повече от два пъти по-малка от тази на ОББ.

    Прочети повече
  • Банка ДСК пуска безконтактни кредитни карти

    Банка ДСК пуска безконтактни кредитни карти MasterCard Galaxy PayPass и Visa Galaxy payWave

    Прочети повече
  • Ковчежникът на Банка ДСК


    Как втората най-голяма банка успя да генерира 38% от печалбата на цялата банкова система

    Прочети повече
  • Банка ДСК стартира издаването на безконтактни кредитни карти MasterCard Galaxy PayPass и Visa Galaxy payWave

    Банка ДСК стартира издаването на безконтактни кредитни карти MasterCard Galaxy PayPass и Visa Galaxy payWave c кредитен лимит до 7000 лв. Новите кредитни карти представляват иновативен продукт с разширена функционалност, който позволява на картодържателят да извършва безконтактни плащания. Плащането се извършва с доближаване на картата до терминалното устройство, без да се прекарва през него или да се поставя в чип-четеца на терминала. За суми до 25 лева не е необходимо въвеждане на ПИН. Секторите, в които безконтактните разплащания в България навлизат най-бързо, са търговията с храни, телекомуникационните услуги, продажбата на горива, веригите за бързо хранене, фармацевтичните услуги и забавленията.

    Прочети повече
  • Банка ДСК: В търсене на таланти

    УНСС организира среща на тема „Банка ДСК: В търсене на таланти" във вторник, 8 ноември. Студентите се запознаха с критериите на банката за включването им в стажантските й програми.

    Прочети повече
  • Лекторите на "Банките и бизнесът 2016": Виолина Маринова

    ИМЕНА
    Виолина Маринова е едно знаковите имена в банковото дело на България с повече от 40 години професионален опит. Кариерата й започва през 1971 г., когато постъпва като счетоводител в клон на държавната тогава Държавна спестовна каса (ДСК). Малко по-късно става директор на клона, а през 1996 г. се издига до заместник-председател на управителния съвет и изпълнителен директор на превърнатата вече в банка ДСК. За главен изпълнителен директор е избрана през ноември 2004 г., след като институцията е приватизирана от унгарската OTP. Освен че ръководи втората по големина на активите банка в страната, Маринова е активна в защитаване на интересите на бранша като заместник-председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

    Прочети повече
  • Банка ДСК за трета година подкрепи проучване на MoitePari.bg



    ПОВИШАВА СЕ ФИНАНСОВАТА ГРАМОТНОСТ НА ПОЛЗВАЩИТЕ КРЕДИТНА КАРТА

    Прочети повече
  • Интервю с Доротея Николова, председател на УС на ДСК Родина, изпълнителен директор и член на УС на Банка ДСК


    Доротея Николова е председател на управителния съвет (УС) на ДСК Родина. Завършва Немската гимназия в София, а после УНСС, специалност "финанси". През 1992 г. печели стипендия на името на известния български банкер Буров. Сертифициран счетоводител е от Асоциацията на сертифицираните счетоводители (АССА) и има специализация от Института по финанси и финансови пазари към Икономическия университет във Виена. Професионалният й път започва в "ПрайсуотърхаусКупърс България", кариерата й продължава като асистент-мениджър в управление "Банки и капиталови пазари" на "ПрайсуотърхаусКупърс", Лондон. В периода юли 2000 -октомври 2003 г.

    Прочети повече
  • Агробизнесът е целеви отрасъл и е сред дългосрочните приоритети за Банка ДСК

    До края на годината Банката ще предложи за земеделските производители авансово финансиране на бъдещи субсидии за две кампании напред
    Основно място в бизнес стратегията на Банката заемат осигуряването на адекватно финансиране, повишаването на достъпа на земеделските производители до кредитен ресурс, както и създаването на приемливи и атрактивни условия за финансиране в съответствие с интересите и нуждите на земеделските производители и стопани - за развитие и модернизиране на бизнеса им, за закупуване на нови машини, технологии и др. В стремежа си постоянно да осигурява на земеделските производители отлично ниво на банково обслужване, отговарящо на актуалните им въпроси и нужди, и тази година Банка ДСК ЕАД разработи нови специализирани продукти.

    Прочети повече
  • Интервю с Маргарита Петрова-Кариди, председател на съвета на директорите на ОТП Факторинг България, член на управителния съвет и изпълнителен директор на Банка ДСК

    Маргарита Петрова-Кариди, председател на съвета на директорите на ОТП Факторинг България, член на управителния съвет и изпълнителен директор на Банка ДСК
    Маргарита Петрова-Кариди е председател на съвета на директорите на ОТП Факторинг България. Магистър по финанси и банково дело от УНСС, завършва и право в НБУ. Преминала е множество специализирани обучения в областта на банковото дело, корпоративните финанси и мениджмънта, едно от които е и международна мениджърска академия за лидери. Има дългогодишен опит в областта на корпоративните финанси и банковото дело. Професионалният й път започва като финансист и финансов мениджър в търговски дружества.

    Прочети повече
  • Интервю с Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, председател на УС на фондация "Атанас Буров"


    Виолина Маринова е председател на управителния съвет (УС) и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Има повече от 40 години опит в банковото дело, изцяло в Банка ДСК. Започва работа през 1971 г. като служител на фронт офис. След като преминава през всички йерархични нива, през ноември 2004 г. е избрана за главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Към настоящия момент е заместник-председател на УС на Асоциацията на банките в България, председател на надзорния съвет на Пенсионноосигурителна компания "ДСК Родина", както и член на съвета на директорите на "Борика Банксервиз". През септември 2013 г. за изключителния й принос за изграждане и запазване на репутацията и доверието към българските финансови институции, пазари и услуги г-жа Маринова беше удостоена с най-високото национално отличие - орден "Стара планина", първа степен.

    Прочети повече
  • Банка ДСК за поредна година e най-разпознаваемата банка


    Това сочат резултатите от традиционното маркетингово проучване на Ipsos Fi-nancial Pulse

    Прочети повече
  • Сертификация пo PCI DSS повишава нивото на информационна сигурност в Банка ДСК


    Сред ползите от въвеждането на стандарта са повишена конкурентоспособност и по-висока репутация в публичното пространство
    Киберсигурността е област, силно чувствителна за финансовите институции, и Банка ДСК вече близо 15 години отделя сериозно внимание на всички проекти, свързани с информационната сигурност и сигурността на данните. Един от важните аспекти на сигурността в Банка ДСК е фокусът върху служителите и клоновете на банката, обменът на практики и информация с дъщерните банки, както и с централата OTP относно разработката на правила в ИС.
    Значима стъпка в посока гарантиране на сигурността е полученият от Банка ДСК през април 2016 г.

    Прочети повече
  • Банка ДСК отпуска до 5 млн. евро кредити с гаранции по програма на ЕК

    Банка ДСК и Европейският инвестиционен фонд подписаха споразумение по програма „Инициатива за малки и средни предприятия" за предоставяне на гаранции по отпускани кредити, съобщиха от банката. За страната ни програмата е съвместен инструмент на ЕК и ЕИФ, създаден за увеличаване на кредитирането на реалната икономика. Целта е откриването на работни места и насърчаването на растежа.
    Банка ДСК ще отпуска инвестиционни и оборотни кредити, като общата експозиция към дадено малко или средно предприятие не трябва да надвишава 5 млн. евро.
    Отпуснатите средства за сделки на бизнес клиенти ще бъдат покривани при гаранционен процент от 60% и ще се отпускат на компании от всички сектори на икономиката.

    Прочети повече
  • Шефка на ДСК и бизнесменът Кирил Асенов с приз „Буров"

    Банкер и собственик на предприятия са носителите на наградите на фондация „Буров" за 2016 г. Те са определени след гласуване на настоятелите на фондацията. Сред тях са водещи банки, компании, икономисти, финансисти.
    Призът за банково и финансово управление за 2016-а получи Доротея Николова - изпълнителен директор на Банка ДСК. Наградата в категория
    „Индустриално управление" бе за Кирил Асенов -собственик и мениджър на компанията „Арексим инженеринг". Призовете бяха връчени на изискана церемония в сряда вечерта в София от Виолина Маринова - председател на Управителния съвет на фондация „Буров".
    Организацията дава награда за финансово управление от 1994 г.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова: Благосъстоянието и инвестициите ще нарастват


    Развитието на европейските икономики, както и на свързаната с тях българска икономика, е белязано в последните няколко години от сериозни външни рискове. BREXIT, украинската криза и руските санкции, бежанските потоци в Европа, терористичните актове, ескалацията на конфликта в Сирия и конфликтните точки между Турция и Русия се отразяват неминуемо на бизнес климата, макар че не само те формират облика на икономическите явления. През декември Федералният резерв взе решение да вдигне лихвеното ниво с 0,25 процентни пункта, а според някои анализатори можем да очакваме още едно повишаване около края на първото тримесечие.

    Прочети повече
  • Доротея Николова и Кирил Асенов - с наградите „Буров"


    Покрай шумотевицата около встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев и обявяването на служебния кабинет на Огнян Герджиков събитията в икономиката и във финансовата сфера останаха встрани от общественото внимание. Това донякъде е добре -парите обичат тишината. На този фон на 25 януари се състоя традиционното тържество по връчването на наградите на фондация "Атанас Буров" за банково и за индустриално управление. Събитието е важно за бизнес елита на България, защото фондацията е едно от най-старите сдружения у нас, в което доброволно членуват мениджърите на най-големите финансови, производствени и търговски дружества у нас.

    Прочети повече

Свържете се с екип „PR и комуникации”

chatbot icon