новини

Архив новини, стр. 70

  • Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК и носител на специалната награда в конкурса "Мистър Икономика 2011": Развиваме се с клиентите

     - Г-жо Маринова, какво значи подобна награда, спечелена в една от най-тежките години за бизнеса?
    - Тази специална награда е по повод 60-годишния юбилей на Банка ДСК и моето присъствие в нея. Аз дълги години управлявам тази банка, която от традиционна през годините стана модерна. ДСК се е превърнала в банката на поколения българи и това е причината за наградата. Не на последно място ДСК е част от българската банкова система, която е изключително стабилна и ние даваме своя принос за това.
    - Какво е нужно в момента на един мениджър, за да изведе компанията си от кризата?
    - Трябва да е гъвкав, внимателен и добре да преценява рисковете.

    Прочети повече
  • Хората се страхуват да теглят кредити

     
    Разговора води Петър ИЛИЕВ
     
    Виолина Маринова, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на „Банка ДСК", пред в."БАНКЕРЪ"
    Ликвидните ни средства са милиард и половина лев
    - Г-жо Маринова, бурните събития във финансовия свят направиха изминалата година изключително трудна за прогнозиране. Така или иначе обаче тя вече е зад гърба ни. Какви са очакванията ви за започналата 2012-а?
    - Труден въпрос. Вече на всички трябва да е ясно, че България изключително много се влияе от процесите в Европейския съюз. И доколкото в ЕС няма перспективи за благоприятно развитие на икономиката, то и у нас не може да се очаква сериозен икономически ръст.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова с приз от сп. Business Lady

     
    Главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова е една от наградените дами в първите годишни награди на списание Business Lady. Подбрани са различни категории, сред които "Банков сектор", "Застраховане","Тв мениджмънт", "Предприемачество", "Политика", "Образование", "Право", ПР, "Реклама" и др., в които дамите, допринесли най-много за развитието на сектора, ще получат официално признание. Сред призъорките са още кметът на столицата Йорданка фандъкова, съобщиха от медията.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова: Пазарът определя лихвите по кредити, можем да си пажелаем да се запазят


     
    В интервю за Дарик Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на една от водещите банки у нас заяви, че лансираната идея за предсрочно погасяване на бизнес кредитите без наказателна лихва е нереалистична, защото голяма част от тях са отпуснати по кредитни линии, върху които самите банки плащат такси.
    Маринова, която ръководи българската банка собственост на най-голямата унгарска банка, беше категорична, че кризата в Унгария няма да се отрази по никакъв начин на банковата система в страната, следователно и в България. Нашата банка не дължи пари на своята банка майка, допълни Маринова.
    Тя изрази надежда, че фискалният пакт, който се очаква да бъде подписан през март, ще успокои пазарите, но допълни, че по-големият проблем е кризата да доверието.

    Прочети повече
  • Банковите лихви са ниски, но хората се страхуват от кризата

    Фирмите и гражданите нямат интерес към тегленето на кредити, въпреки че банките предлагат в момента много продукти на кредитния пазар с лихви, равни и дори по-ниски от тези преди кризата, заяви в интервю за БТА банкерът Виолина Маринова - главен изпълнителен директор на Банка ДСК.
     
    "Банковата система е стабилна, сигурно ви е омръзнало да го чувате, но е така - тя притежава висока капиталова адекватност, добра ликвидност. Засега няма особен ръст при кредитната дейност, както в гражданския портфейл, така и в корпоративния. При корпоративните кредити се наблюдава по-висок нетен ръст от четири процента, което е добре в условията на криза", посочи Маринова.

    Прочети повече
  • Виолина МАРИНОВА: Лихвите ниски, но не искат кредити

    1% ръст на икономиката прогнозира шефът на ДСК Виолина Маринова
    Фирмите и хората нямат интерес към тегленето на заеми, въпреки че банките предлагат много продукти на кредитния пазар с лихви, равни и дори по-ниски от тези преди кризата. Това каза главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова пред БТА. Според нея фирмите имат притеснения за бъдещето и не теглят заеми, защото нямат представа как ще реализират проектите си. В коментара си тя засяга и ниския интерес към жилищния и ипотечния сегмент. "Преди кризата се наблюдаваше теглене на кредити и за спекулативни цели - за придобиване на няколко жилища с цел печалба в бъдеще, което не се случи.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, пред „Строител": Всички банки имат интерес да финансират преференциално фирмите

    главен изпълнителен  
    Всички търговски банки имат интерес и с желание се включват в отделните фондове за съфинансиране на проекти на малкия и средния бизнес. Проблемът е, че все още интересът е слаб и за това си има две причини. От една страна, смятам, че фирмите са все още в етап на подготовка на проектите и тепърва ще кандидатстват по-масово за тези кредити. Смятам, че повече кредити ще бъдат отпускани през втората половина на годината.
    От друга страна, фирмите много страдат от сегашната икономическа ситуация както в страната, така и в ЕС, като се има предвид какво става в съседна Гърция.
    Банките от своя страна са готови да предоставят преференциални условия и не се страхуват от конкуренция помежду си.

    Прочети повече
  • Банка ДСК алармира за измами

    „Банка ДСК" предупреди потребителите на електронното банкиране за нова опасност от измама. При ползването на платформата „ДСК Директ" е възможно при разписваното ви в сайта, след въвеждане на потребителското име и паролата, да се визуализира нерегламентирано нов екран, в който се изисква въвеждане на Card number, security code, expiration Date, ATM PIN или друга нетипична информация, съобщават от банката.
    Това е опит за измама и означава, че на компютъра ви има вирус, като в никакъв случай не бива да попълвате исканата информация, нито да следвате указаните на екрана линкове. При вход в интернет банкиране „Банка ДСК" никога не изисква попълване на други данни освен потребителско име и парола.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК: Лихвите у нас са оптималните за икономическата среда

     Добрият тон в банковия сектор не допуска кражбата на проекти
    - Г-жо Маринова, последната статистика на БНБ показва, че фирмите и гражданите с големи възможности продължават да спестяват седемцифрени суми, вместо да инвестират в нови проекти. На какво се дължи подобна тенденция, при положение че вече няколко тримесечия не сме в техническа криза?
    - България не е изолирана от процесите, които протичат в европейските и в световните икономики. Върху развитието на нашата икономика определено имат отражение кризата в еврозоната, дълговите проблеми, други процеси и явления на макрониво. Определено страната ни запазва макроикономическа стабилност в сложна среда.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, пред „Строител": Лихвите са на нива отпреди кризата, проблемът е в застоя на икономиката

    Портфейлите на банките са в пряка зависимост от състоянието на икономиката. Увеличение на лошите кредити има, но не може да се каже, че е рязко и драстично. Причините за ръста на лошите кредити при бизнеса са, че все още няма никакви индикации за излизане от кризата, а някои от показателите се влошават. Например имаме отрицателен ръст на износа, който досега помагаше за малкия растеж на икономиката ни, както и увеличение на безработицата. Що се отнася до лихвите по кредитите, за всички новоразрешени заеми за бизнеса те са на нива отпреди кризата. Банките се стремят да предоставят нови продукти при максимално добри условия, но все пак всичко зависи от икономическата среда, в която се развива реалният бизнес.

    Прочети повече
  • Шефът на Банка ДСК Виолина Маринова: Навремето продавахме дънки, но лоши кредити нямаше


    Интервю на Цвета ДИНКОВА за духовната младост, културата на плащане u икономиката на страната
    - Г-жо Маринова, скоро имахте рожден ден. На колко години се чувствате?
    - С напредване на възрастта обвивката на човек остарява, но не и духът. Аз съм с много млад дух. Разбира се, като се погледна в огледалото, не съм това, което бях преди време. Въпреки това се чувствам значително по-млада от годините, на които в действителност съм.
    - И обвивката ви никак не е зле.
    - Трябва да се грижим за всяко нещо.
    - Знаете ли вица: „Питали радио „Ереван" кога ще станем по-добре, а радиото отговорило: „То по-добре вече беше.

    Прочети повече
  • Кредитите за енергийна ефективност тръгват от 9.95%

    Връщат дo 35% от парите, ако кандидатства асоциация на собствениците
    Все повече българи теглят кредити за енергийна ефективност, с които искат да направят саниране на жилището си, да си закупят енергоспестяваща дограма и климатици. Това стана ясно при представянето преди броени дни на резултатите от програма REECL - Програма за енергийна ефективност в дома. Тя се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и международия фонд „Козлодуй".
    Програмата работи в тясно партньорство с 4 търговски банки - ДСК, Сибанк, Райфайзенбанк и ПроКредит банк, като се явява гарант по отпусканите кредити.
    Банките отпускат заеми за енергийна ефективност както на отделни физически лица, така и на цели кооперации.

    Прочети повече
  • Как надзорът на банките в Еврозоната ще се отрази на българските банки

    Как надзорът на банките в Еврозоната ще се отрази на българските банки

    Прочети повече
  • В. Вълев: Нарастват измамите с ПОС – терминали

    Нарастват измамите с ПОС – терминали, заяви Валери Вълев, директор на дирекция "Управление на оперативния риск", Банка ДСК, по време на втория "Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа", предаде репортер на БГНЕС.

    Прочети повече
  • Личният банкер като личен лекар - на разположение е нонстоп

    Вяра ПOРЯ3ОВА
    Във ВИП клуба се влиза с депозит от 50 000 лева
    Богатите се множат. Статистиката на БНБ е категорична, че най-заможните хора у нас, тези които могат да си позволят личен банкер, държат депозити на стойност около 10 милиарда лева. Това е 18 на сто от всички депозирани пари в страната. За последните пет години се вижда, че средствата на най-заможната част от домакинствата се удвоява, посочва Мадлен Минева, ръководител Частно банкиране в Юнионбанк. Банка ДСК пък строи в Пловдив отделна сграда за ВИП клиентите си съвсем в центъра на града. Очаква се тя да е готова в началото на следващата година. Досега богатите се обслужваха в т.

    Прочети повече
  • Най-печелившите банки в България

    Банка ДСК е най-печелившата банка в страната, както от началото на 2012 г., така и за третото тримесечие, сочат изчисления на Profit.bg За периода от 1 юли до 30 септември банката отчита печалба от 147.18 млн. лв., с което положителният резултат за първите девет месеца нараства до 186.12 млн. лв. Втората позиция се заема от Уникредит Булбанк, спечелила 60.47 млн. лв. за тримесечието и 154.65 млн. лв. от началото на годината. Двете най-големи банки в страната по размер на активите (Уникредит Булбанк и Банка ДСК) формират над 67% от печалбата на банковата система към 30 септември. През третото тримесечие добри финансови резултати постигат Алфа Банк, отчела печалба от 15.

    Прочети повече
  • ДСК най-печелившата банка в България със 147,18 млн. лв.

    Райфайзенбанк с най-лоши финансови резултати за третото тримесечие
    Банка ДСК е най-пе-челившата банка в страната както от началото на 2012 г., така и за третото тримесечие. За периода от 1 юли до 30 септември банката отчита печалба от 147,18 млн. лв., с което положителният резултат за първите девет месеца нараства до 186,12 млн. лв. Втората позиция се заема от Уникредит Бул-банк, спечелила 60,47 млн. лв. за тримесечието и 154,65 млн. лв. От началото на годината. Двете най-големи банки в страната по размер на активите (Уникредит Булбанк и Банка ДСК) формират над 67% от печалбата на банковата система към 30 септември. През третото тримесечие добри финансови резултати постигат Алфа банк, отчела печалба от 15,59 млн.

    Прочети повече

Свържете се с екип „PR и комуникации”

chatbot icon