новини

Архив новини, стр. 53

  • Виолина Маринова, гл. изп. директор на Банка ДСК и председател на АББ: Сегашните гаранции са достатъчни

    Банковата ни система е изключително стабилна, много добре регулирана и показва отлични резултати. За разлика от западните ни колеги ние нямаме деривативни инструменти
    в портфейлите си, за да се притесняваме за бъдещето. Увеличението на прага на депозитите е политическо решение и ние ще го приемем, но искам да подчертая, че банковата ни система не се нуждае от него. в момента прагът е достатъчно висок. Освен това 50 хил. EUR в Германия са едно, а у нас друго. в България по-
    малко от 10% от вложенията са над гарантираната в момента сума. така че увеличението трябва да премине много сериозен анализ. Не мисля, че големите инвеститори ще преместят спестяванията си от България към страните от европейския съюз с по-голяма гаранция.

    Прочети повече
  • Стабилността на унгарската ОТП не стои под въпрос

    Стабилността на най-големия играч в банковата система на Унгария - Банка ОТП, изобщо не стои под въпрос, защото се основава на почти шест десетилетия балансирана дейност, на нейната финансова мощ и независимост, коментират от Банка ДСК, част от ОТП Group. "Нашата банка нито се притежава от чуждестранна банка, уязвима от кризата на банковите пазари в Западна Европа, нито е свързана с борещите се сега с кризата банки в Западна Европа и САЩ," се казва още в съобщението. От финансовата институция уверяват, че провеждат активна бизнес политика, която ги е подготвила навреме за смущенията и бурите, които започнаха миналата година на финансовите пазари по света.

    Прочети повече
  • ОТП: Кризата не успя да ни засегне

    Кризата на световните финансови пазари не успя да засегне собственика на българската банка ДСК -унгарската ОТП. Нашата банка нито се притежава от чуждестранна банка, уязвима от кризата на банковите пазари в Западна Европа, нито е свързана с борещите се сега за оцеляване трезори в Западна Европа и САЩ, заявиха вчера от финансовата институция, базирана в Будапеща.Банката прилага благоразумна практика на кредитиране, а така също строга система на кредитен рейтинг и класификация на длъжниците, твърдят стопаните на „банката на народа" в своето прессъобщение.

    Прочети повече
  • Банка ДСК: ОТП е стабилна

    Публикациите, че унгарската банка е в режим на оцеляване - неточни
    Стабилността на най-големия играч в банковата система на Унгария - Банка ОТП, изобщо не стои под въпрос, защото се основава на почти шест десетилетия балансирана дейност, на нейната финансова мощ и независимост. Това заявиха от Банка ДСК, чийто едноличен собственик е унгарската банка. Ние не сме притежание нито на чуждестранна банка, уязвима от кризата на банковите пазари в Западна Европа и САЩ, казват от ДСК. Опровержение Публикации, че ОТП е в „режим на оцеляване”, не били точни, този термин не се тълкувал точно.
    Политика
    Банка ОТП провежда последователна и проактивна бизнес политика.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК: Ипотеките ще са все по-скъпи

    ДЕНИЦА БОЯДЖИЕВА
     
    Визитка
    Виолина Маринова е родено през 1953 г. 6 София. Има повече от 30 години опит в банковото дело, изцяло в Банка ДСК. Започва работа през 1971 г. като счетоводител в клон ДСК-2. От 29 ноември 2004 г. е главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Тя е председател на Асоциацията на банките в България и член на Надзорния съвет на пенсионно-осигурителна компания ДСК Родина, както и член на Съвета на директорите но "Банксервиз", София (от 1996 г.).
    През 2005 г. бе удостоена от Банка ОТП с наградата "Андраш Фай" за особени заслуги в работата си в Банка ДСК, най-успешното дружество на Банка ОТП. През 2007 г.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК: Не може да се иска предсрочно плащане на ипотеката

    Г-жо Маринова, възможно ли е банките да поискат предсрочно плащане на ипотеките при евентуално падане на цените на имотите при задълбочаване на финансовата криза?
    - Не е възможно, защото банките имат договорни отношения с клиентите си, с договорени клаузи в тях. За да се поиска предсрочно погасяване на заема, трябва да са налице условия за това, а именно - да не се изплаща редовно и да стане изискуем. Това банката може да направи едва след като задължението не се обслужва повече от три месеца. Няма връзка с финансовата криза. С колко се очаква да поскъпнат кредите в оставащите четири месеца до края на годината?
    - Поскъпването ще е между 0.

    Прочети повече
  • ДСК пуска пети фонд - „ДСК Евро Актив"


    "ДСК Управление на активи" получи разрешение от Комисията за финансов надзор да организира и управлява още един договорен фонд - „ДСК Евро Актив". Той ще бъде с нискорисков профил, като ще инвестира предимно 8 ценни книжа, инструменти на паричния пазар, корпоративни облигации и дългови ценни книжа. Фондът обаче все още не е започнал да предлага публично дяловете си. Двата най-стари фонда на "ДСК Управление на активи" са "ДСК Стандарт" с нискорискова инвестиционна стратегия и "ДСК Баланс", който е балансиран. Публичното предлагане на дялове от тях започна на 01.12.2005 г.

    Прочети повече
  • Банка ДСК с нови условия по шест месечните депозити

    Започва промоционалната кампания „ДСК Темпо – есен 08”
    Банка ДСК започва от днес до 31.12.2008 г. промоционална кампания „ДСК Темпо – есен 08” по шестмесечни срочни влогове в лева и евро на физически лица.
    Титуляр на депозита може да бъде всяко пълнолетно лице, като минималните суми за откриване са 1 000 лева или 1 000 евро.
    Влоговете по тази промоционална кампания ще бъдат с по-високи лихвени нива през първоначално договорения шестмесечен срок. В зависимост от размера на открития депозит лихвеният процент при влог в лева варира от 9 до 9,50%. При депозит в евро, също в зависимост от неговия размер, лихвените нива са от 7 до 7,50%.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова: Кредитите престават да поскъпват

    Самуил ОГНЯНОВ
     
    Виолина Маринова е главен изпълнителен директор на Банка ДСК и председател на Асоциацията на търговските банки. В последния месец заради финансовата криза лихвите по кредитите у нас се вдигнаха с 1 до 3%. Появиха се и информации, че банки отказват да кредитират покупката на панелни жилища. "24 часа" потърси г-жа Маринова за коментар дали кредитите ще поскъпват още и какво ще е отражението на кризата върху България.
    Имаме финансова, а не банкова криза, която ще засегне цялата икономика, смята
    главният изпълнителен директор на Банка ДСК
    - Г-жо Маринова, ще поскъпват ли още кредитите, след като лихвите вече се вдигнаха от 1 до 3%?
    - Повишението на лихвите по кредитите е факт.

    Прочети повече
  • Миграцията към Exchange Server 2007 - част от оптимизацията на ИТ инфраструктурата в Банка ДСК

     В резултат от реализираната архитектурна трансформация 11-те сървъра, ангажирани в системата за електронна поща, са сведени до 8. Използваните преди 9 сървърни лиценза са редуцирани до 4. Налице е възможността за пълно възстановяване на услугата при отпадане на основния център за данни
    В края на май т.г. в Банка ДСК приключи успешно архитектурната оптимизация на системата За електронна поща и изграждането на решение 3а Disaster Recovery. T03U проект е естествено продължение на осъщественото през 2005 г. мащабно обновяване на цялостната инфраструктура на банката, както и част от стратегическата инициатива на Банка ДСК 3а изграждане на резервен Data Center, който да осигури непрекъснатост на критичните за бизнеса услуги и системи.

    Прочети повече
  • Виолина Маринова, председател на Асоциацията на банките в България: Лихвите и по заемите, и по депозитите ще растат

    Мария ИВАНОВА
     
    - Какво се промени в българския банков сектор малко повече от една година след началото на световната финансова криза?
    - Секторът е добре развит и в последните години показа стабилни темпове на растеж. Въпреки това българските банки нямат в балансите си и не оперират с такива сложни инструменти, които доведоха до финансовата криза в САЩ. Голяма част от местните банки са собственост на европейски финансови институции, които също не са търгували с подобни инструменти и засега остават относително
    незасегнати. Разбира се, кризата на световните капиталови пазари оказва своето косвено влияние върху българските банки, тъй като доведе до ограничаване на ресурса, който може да се набави отвън, и съответно до повишаване на цената му.

    Прочети повече
  • Банка ДСК оползотворява предимствата на технологиите за виртуализация

    С решение базирано на системата VMWare финансовата институция постига редица предимства. Един от най-важните резултати от реализацията на проекта обаче е натрупването на знания и опит, на базата на които ИТ инфраструктурата ще се развива
    От 2004 г. в Банка ДСК се работи За намиране на оптимален и ефективен вариант за поддържането на многото иентрални сьрвъри за приложения. Първите стъпки бяха свързани с внедряването на блейд системи. Изпробвахме различни варианти. И в момента продължаваме експлоатацията на блейд системи на IBM, HP u DELL.
    През 2007 г. стартира проект, чиято основна цел бе свързана със създаването на резервен изчислителен център.

    Прочети повече
  • “ДСК Темпо” шампион сред депозитите

    "ДСК Темпо - есен 08" е шампионът сред банковите депозити, сочи класация за най-високите лихви* на Investor.bg. Влогът на Банка ДСК е нов продукт, който стартира преди няколко дни. За 6-месечен влог до 200 000 лева лихвата е 9%. След това той се трансформира в стандартен шестмесечен с лихвени проценти съгласно действащия лихвен бюлетин на банката. За депозити над 200 000 лв. промоционалната лихва за първите 6 месеца е 9,5%.
    Първенец в евро е "Свободен депозит" на Първа инвестиционна банка, който има показателите на разплащателна сметка. Ефективната годишна лихва е 8,06%, като започва от 6% за първия месец до 11% за 12-ия. Внасяне се допуска до 6-ия месец.

    Прочети повече
  • Проблемите на Будапеща не се пренасят механично

     
    Свързването на финансовите проблеми в Унгария с ОТП, собственик на капитала на Банка ДСК, не може да се пренесе механично. Банка ОТР е най-могъщата финансова институция в Унгария и една от най-солидните в Ц.ентрална и Източна Европа. В момента се подготвя споразумение между правителството на Република Унгария и МВФ. Банка ОТР ще бъде гарант по сделката. Това е пряко доказателство за значимостта и авторитета на ОТП. Банка ДСК е самостоятелно българско юридическо лице със своя история, собствен облик и позиция на финансовия пазар. Трудностите, с които се сблъсква унгарската финансова система, по никакъв начин не се отразяват на състоянието на банката Следва да се има предвид, че никога досега банката-майка не е разчитала на резултатите на Банка ДСК.

    Прочети повече
  • Кои са 10-те депозита с най-високи лихви в България

    В последната година банките предоставят все по-атрактивни условия по депозитите на гражданите. Инвестор изготви своеобразна класация за най-високите лихви* по депозитите.
    В челото е депозитът "ДСК - Темпо - есен 08" на Банка ДСК с 9,2% лихва. Това е нов продукт, стартиран преди няколко дни. Лихвата е 9% за депозити до 200 000 лв. за срок от 6 месеца, след това депозитът се трансформира в стандартен шестмесечен депозит с лихвени проценти съгласно действащия лихвен бюлетин на банката. За депозити над 200 000 лв., промоционалната лихва за първите 6 месеца е 9,5%.

    Прочети повече
  • Haй-виcoкaтa лихва пo депозити - 9,2%

    В борбата за привличане на клиенти в последната година банките предоставят все по-атрактивни условия по депозитите на гражданите.
    В челото на класацията на lnvestor.bg е депозитът "ДСК - Темпо - есен 08" на Банка ДСК с 9,2% лихва. Лихвата е 9% за депозити до 200 000 лв. за срок от 6 месеца.
    След това депозитът се трансформира в стандартен шестмесечен депозит с лихвени проценти съгласно действащия лихвен бюлетин на банката.
    За депозити над 200 000 лв. промоционалната лихва за първите 6 месеца е 9,5%.

    Прочети повече
  • Банка ДСК и Столична община се договориха за финансиране на малки и средни предприятия

     
    Банка ДСК и Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия (МСП) при Столична община подписаха ново споразумение за финансиране на малки и средни предприятия, работещи на територията на Столична община. Основната цел на Общинският гаранционен фонд /ОГФ/ е провеждането на политика за стимулиране сектора на МСП и създаване на оптимални условия за тяхното развитие, като третира преференциално категориите жени предприемачи; лица с увреждания; собственици на фирми до 30-годишна възраст; фирми, осигуряващи собствени източници и средства за съфинансиране на бизнес-проекта. Фондът третира преференциално бизнес-проекти в областите високи технологии и информационни услуги; туризъм и семейно хотелиерство и ресторантьорство; производство и търговия на стоки и услуги от леката и хранителна промишленост; транспорт и транспортни услуги за населението; услуги, предоставяни от домашни лекари, зъболекари, рехабилитатори, и психотерапевти; услуги в областта на спорта, културата, младежки дейности и други; екология; експортно ориентирани производства; производство на екологично чисти производства, както и на машини и съоръжения, допринасящи за опазване на и подобряване на околната среда.

    Прочети повече
  • ДСК с нови условия по депозитите

    Банка ДСК провежда промоционална кампания до края на годината по шестмесечните си депозитни продукти в левове и евро за физически лица. Влоговете на банката с главен изпълнителен директор Виолина Маринова ще бъдат с по-високи лихвени нива през първоначално договорения шестмесечен срок. В зависимост от размера на открития депозит лихвеният процент за влог в левове варира от 9 до 9.5%. При депозит в евро в зависимост от неговия размер лихвените нива са между 7 и 7.5%. Титуляр на депозита може да бъде всяко пълнолетно лице, като минималните суми за откриване са 1000 лв. или 1000 EUR. Промоционалната лихва важи само за първия шестмесечен период.

    Прочети повече
  • Инсталация рециклира тонери у нас

    Фирма „Контракс" ще рециклира тонерите, касетите, мастилниците и лентите от копирните машини и принтерите на Банка ДСК.
    Споразумението между двете институции бе подписано вчера. Отпадъците ще се складират у нас, но ще се рециклират в Унгария. В бъдеще е възможно "Контракс" да изгради такава инсталация и в България. Очаквало се още институции да се присъединят към инициативата за рециклиране.

    Прочети повече
  • ДСК и Столичната община ще финансират малкия и средния бизнес

    Банка ДСК и Столичната община ще финансират малки и средни предприятия, съобщиха от дружеството. Преференциално ще бъдат кредитирани проекти в областите на високи технологии и информационни услуги, туризъм и в частност семейно хотелиерство и ресторантьорство, производство и търговия на стоки и услуги от леката и хранителната промишленост. С предимство ще са и проекти в здравеопазването, екологията и транспорта.

    Прочети повече

Свържете се с екип „PR и комуникации”

chatbot icon